De Shiba

Van de zes inheemse Japanse 'spits'-rassen is de Shiba de kleinste. Zijn grote neef, iets bekender dan de Shiba, is de Akita. Daarnaast zijn er nog de vier rassen van het middenslag type: De Shikoku, de Kishu, de Hokkaido en de Kai, de laatste komt nog niet voor in Europa.

De Shiba teefjes hebben een schofthoogte van 37cm. Bij de reuen is dan 40cm. De standaard kent een tolerantie naar boven en naar beneden van 1,5cm. Verreweg de meeste Shiba's komen voor in de kleur rood. Daarnaast zijn er de Black and Tan's en ook de kleur sesam komt voor (sesam, rood-sesam en zwart-sesam), ook crème is een voorkomende kleur in het ras.

                            

 

De vacht is kort. Een dikke wollen ondervacht met langer, stugger dekhaar. Shiba's kunnen meerdere keren per jaar flink verharen.

De Shiba is een vrolijke speelse hond, behendig en bijzonder intelligent. Karaktereigenschappen die de meeste Shiba's hebben zijn de onuitputtelijke nieuwsgierigheid, leergierigheid, eigenwijsheid en een niet te onderschatten passie voor jagen. Bovendien is hij een zeer zelfstandig dier.

Een niet of slecht opgevoegde Shiba kan in sommige gevallen een ramp betekenen. Helaas horen we vaak van Shiba-eigenaren dat zij de hond nooit eens lekker los kunnen laten lopen in het bos of aan het strand omdat hij de benen neemt en nog nauwelijks terug te roepen is.

De Shiba is over het algemeen buitengewoon vriendelijk naar mensen en zeer sociaal in de omgang met andere honden. Maar zoals elke hond moet ook de Shiba consequent opgevoed worden. De Shiba kan wanneer hij met 8 weken in een gezin geplaatst wordt ook prima leren omgaan met andere huisdieren. Alleen kleine knaagdieren zullen altijd gezien worden als een prooidier!

Onze pups worden in de huiskamer groot gebracht, vanaf de derde week mogen er ook andere mensen bij de pups zodat ze kunnen wennen aan de omgeving met mensen en drukte. Het is zeer belangrijk dat de pups vanaf week vier huiselijke geluiden kunnen waarnemen zoals de TV, radio, stofzuiger en de dagelijkse keuken geluiden etc. Om een vrolijke, vrije hond te krijgen besteden wij heel veel aandacht, tijd en energie aan de inprentingsfase en daarna de socialisatieperiode. Dit is iets dat van enorm belang is voor iedere hond, maar vanwege het feit dat angstig, teruggetrokken gedrag, soms mede bepaald door genetische factoren, toch nog wel eens voorkomt bij de Shiba zal er bij dit ras extra aandacht aan besteed moeten worden.

De pups worden alle even weken samen met hun moeder ontwormd en worden met zes weken gecontroleerd bij de dierenarts en krijgen dan hun eerste inenting. Op dat moment krijgen zij ook hun microchip en EU paspoort en na enige maanden wordt hun FCI stamboom verkregen door Sint Hubertus.

De pups mogen het nest verlaten wanneer zij tussen de zeven en de achtste week oud zijn. Gezien de wet mogen pups het nest niet verlaten wanneer zij nog geen zeven weken oud zijn. In deze periode is het belangrijk dat de nieuwe eigenaren door moeten gaan met socialiseren. In de leeftijd van zeven tot twaalf weken (socialiseringsperiode) is de belangrijkste tijd om de pup met alles en iedereen kennis te laten maken. Pups maken in hun eerste levensjaar verschillende fases door. Dit gaat door totdat de pups 1 jaar oud zijn en hun pubertijd voorbij is.

Wij raden puppy kopers dan ook echt aan om minimaal de puppycursus te gaan doen met hun nieuwe pup, om door te gaan met de socialisatie. Op de cursus went uw puppy aan andere mensen en allerlei andere honden, groot en klein. Tegelijkertijd kan uw hondje dan ook (blijven) wennen aan autorijden.

Verder kunt u op een goede kynologenvereniging/hondenschool met al uw vragen terecht betreffende de opvoeding van uw hond (en vanzelfsprekend ook altijd bij ons).

Onze honden worden getest op H.D. (Heupdysplasie), Patella luxatie (los zittende knieschijf) en ogen. 

Bent u serieus geïnteresseerd dan bent u van harte welkom, na afspraak, om kennis te komen maken met ons en onze honden.